onsdag den 20. marts 2013

Biotop 6 opgave - Naturfænomener

Jeg vil i min biotop 6 opgave have fokus på vind og vejr. Jeg vil derfor i en periode på 7 dage måle havvandstemperatur, se på skydække og undersøge vindretning. 
Jeg overvejede at lave en vindpose, men blev enig med mig selv om at jeg bare ville bruge den med en våd finger i vejret, og så mærke efter hvilken del af fingeren der er kold og så sammenligne med www.dmi.dk, for at se om det holder at gøre det på den måde. 
Jeg vil også kigge på og fotograferer skyer.
Til sidst vil jeg måle vandtemperatur, og se om jeg kan se om temperaturen stiger eller falder afhængeligt af vind eller skydække. Derudover vil jeg også aflæse lufttemperatur, da det jo har indvirkning på havtemperatur. 

Jeg smider billeder ind løbende i dette indlæg!! 




FOTOS fra første dag. 
Jeg må i øvrigt lave om på min metode, da jeg i farten havde glemt jeg ikke er hjemme de næste 7 dage!  Så måler idag og imorgen, og så igen når jeg er hjemme og indtil d. 2. hvor opgaven skal afleveres.


Jeg måler temperaturen. For at det skulle holde i retten, skulle jeg nok ud på en helt anden dybde,  men jeg har ikke lige et par waders liggende desværre. 

Vandet var tre grader. Målt med mit fine stegetermometer. 

Der var letskyet og solen tittede frem engang i mellem.

Skyer bliver inddelt i kategorier afhængelig af form, struktur, opbygning, lysstyrke af refleksion og farve på skyen. 

Skyer er en samling af flydende eller faste vandpartikler som svæver eller falder gennem atmosfæren.
(http://www.dmi.dk/dmi/index/viden/temaer/kend_din_sky.htm)


Jeg tror det er en altostratus sky af en art? Man kan læse mere om skyer her http://www.emu.dk/elever7-10/fag/geo/tema/skyer/index.html eller her http://www.dmi.dk/dmi/index/viden/temaer/kend_din_sky.htm


Vinden var i nordøst og blæste med 7 m/s, og som jeg kan læse det på dmi, er den i øst de næste 5 dage. Håber den vender igen, inden jeg er færdig med forsøget. Temperaturen lå lige under frysepunktet, på -1 grad.

Fotos fra anden dag

Vinden var denne dag noget kraftigere og blæste med 11 m/s. fra øst. Lufttemperaturen var igen på -1 grad. Skyerne som i kan se på billederne, minder meget om skyerne fra dagen inden. Temperaturen på vanden er en grad koldere end igår, altså kun 2 grader.







Jeg fik ikke termometeret med på min sidste tur, men fik taget et par billeder af det flotte skyfrie vejr. Nyd dem herunder.










Var ude dagen efter med termometer 

Temperaturen var steget til 4 grader, nok hjulpet på vej af de højere lufttemperaturer. Jeg vil en anden gang tilrettelægge det, så jeg får lavet det over flere dage, måske uger, da det ikke var optimalt at gøre det en uge efter. Det ødelagde lidt mit eksperiment.





mandag den 18. marts 2013

Jord til bord opgave - Stenaldermad

Jeg vil som en del af Camillas og min opgave, eksperimentere lidt med stenaldermad. Jeg ved efter at have læst rundt omkring om Bondestenalderen, at de holdte grise. Derfor bestemte jeg mig forleden for at købe en svineskank(jeg formoder at de dengang udnyttede hele grisen), som jeg havde tænkt mig at tilberede på grill, da det er hvad der kommer tættest på bålmåd som de lavede, som jeg har mulighed for at lave her hos mig. Nu er det sådan at snestormen hærger, og derfor må jeg se om det kan lykkedes at tænde op i grillen. Hvis ikke, tilbereder jeg den i ovnen. Til svineskanken har jeg tænkt mig at lave en slags kålsalat med nødder og tørrede bær. Derudover tænker jeg at lave en slags bagt knoldselleri også. Den skulle bages i gløderne i grillen, men igen, hvis ikke grillen vil, bliver det altså i ovnen.
Jeg lægger billeder ind af det processen og det færdige resultat senere :)


Tilføj billedtekst
Jeg fandt denne opskrift i en af mine kogebøger. Det er Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg, der har skrevet bogen og den er anbefalelsesværdig, da de har samlet alle grundteknikker, beskrivelse af udskæringer og meget andet i denne bog. Det er nærmest en grundbog i madlavning!! Jeg valgte at gå ud fra denne opskrift, da den passer meget godt med hvilke råvarer der var til rådighed i bondestenalderen. Retten består af en langtidsstegt svineskank, med syrnet hvidkål. Jeg overvejer stadig at servere bagt selleri til. 

Jeg startede med at brænde de få hår der var på den af og derefter ridsede jeg grove tern i skindet. 

Derefter gned jeg den med groft salt og hvidløg(hvilket de nok ikke havde i stenalderen i dk), men jeg kunne ikke lade være, da jeg elsker hvidløg. Jeg lader den herefter stå i nogle timer og trække salt og hvidløg ind i kødet. 

Jeg pakker selleri med urter i staniol. Havde det været i stenalderen havde de nok brugt våde blade eller lignende.
Tilberedningen bliver også i ovn, da jeg opgav grillen grundet vejret.

Selleri og skank klar til ovnen. Skanken har stået og trukket i 2-3 timer og dufter herligt af hvidløg.

Snittet hvidkål, til syrnet hvidkål.

Jeg koger hvidkålen i vand tilsat kommen i 2 min så den stadig har bid. Jeg er ikke sikker på de havde kommen i den tid, men kunne forestille mig at de har tilberedt det nogenlunde på samme måde. De har nok haft forskellige måder at bruge kål på, men mest som dampet og i stuvninger. Hvis i følger dette link: http://evakoch.dk/HTML/Veg-DK.htm kan man læse at kål formentligt også var indført i danmark allerede i stenalderen. Efter kogningen, tilsætte jeg æbleeddike for at gøre den syrlig.



Så kom den ud af ovnen efter 3 timer, jeg intervalstegede den. Først 30 minutter på 200 grader, så 2 timer på 140 grader og til sidst 30 min igen på 200 grader. På bål ville jeg have givet den ca. halvanden time, og da det er et forholdsvis fed stykke kød, kan det klare lang tilberedning ved okay høje grader, og er derfor også meget velegnet til bål.

 Det endelige resultat - Svineskank - bagt selleri - syrnet hvidkål m. kommen og tørrede skovbær.
Det smagte virkelig godt, kødet var helt mørt og saftigt, og med super sprøde svær. Det bagte selleri vil jeg en anden gang stege på en pande(over bål på en plade) efter den har været i ovnen, for at give en sprød overflade. Det syrnede kål, var ikke min favorit, da jeg synes kommensmagen var for dominerende. Så der ville jeg nok helt undlade kommen en anden gang. 




fredag den 15. marts 2013

Viber!

Forleden, på en af mine ture på biotoppen, var jeg sikker på jeg hørte og så en Vibe. Igår fik jeg så billeder af et par stykker. Viben er klart en af de fugle jeg sætter mest pris på, både pga. udseendet, men også fordi det altid for mig, har betydet at foråret er vej :) 





onsdag den 13. marts 2013

Ture på biotoppen d. 12 og 13 marts

Jeg har været et par ture ud i "foråret" de sidste på dage. Herunder finder i lidt billeder derfra.
Den 12 marts var vejret skyfrit, senere på eftermiddagen begyndte det dog at sne. Den 13 marts kan man så se på billederne at sneen har lagt sig og der er også lidt skyer på himlen. Da jeg bor lige ved kysten, har jeg tænkt på at lave lidt eksperimenter med vindposer, for at se vindretningen og hvordan den skifter, i forbindelse med biotop 6 opgaven. Derudover, vil jeg kigge på skyer og undersøge hvad de er for en størrelse :) Jeg kunne også finde på at måle havvandets temperatur, og se om vindretning eller fremkomsten af skyer, har nogen indvirkning på temperaturen i vandet.



  12 marts











Da jeg første gang flyttede til Fanø, var der sand helt fra badestien her, og ud til vandet. I dag har naturens kræfter spillet ind, og der er et stort stykke med små vandhuller, en masse fugleliv og ynglesteder samt alt sandet er vokset til med diverse planter. Det kan man da kalde et naturfænomen :)

Disse lå og glimtede som krystaller mange steder ! 




Dunhammer i dårlig stand ;)



13 Marts

Sneen er kommet til Danmark endnu engang! 


Ivan nyder de daglige lange ture på stranden. 

Skyer.

Flere skyer.

Endnu flere skyer!


Sol med skyer!



Solen er dækket af skyer!





Skyerne ligger lavere end vestkraft. 

Fodspor i sneen.

Der er fyldt med veksler fra vildt. Og sporene er endnu tydeligere i sneen. Her vil jeg tro det er rådyrspor.